Συχνές Ερωτήσεις

Ο εθισμός έχει σωματικές, ψυχικές και πνευματικές συνέπειες στη ζωή του εξαρτημένου ατόμου αλλά και της οικογένειας του. Τις περισσότερες φορές δεν αρκεί η αγάπη και η θέληση αλλά απαιτείται και η κατάλληλη καθοδήγηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πολυδιάστατο πρόβλημα του εθισμού.

Συμβαίνει πολύ συχνά το άτομο που κάνει χρήση ουσιών να αρνείται ότι έχει πρόβλημα και να δίνει δικαιολογίες για την συμπεριφορά του.

Σε αυτές τις περιπτώσεις χρήσιμο είναι, προκειμένου να βοηθήσετε τον άνθρωπο σας αλλά και τον εαυτό σας, να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας, να συζητήσουμε τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες σας και να σας ενημερώσουμε δωρεάν πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Το προσωπικό που στελεχώνει το πρόγραμμα μας αποτελείται από πτυχιούχους στον χώρο της ψυχικής υγείας και της Συμβουλευτική με ειδικότητα στον τομέα της απεξάρτησης.

Επιπλέον, καθοριστικό για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι το γεγονός ότι πολλά μέλη διαθέτουν – εκτός από την επαγγελματική – και προσωπική εμπειρία.

Η διάρκεια του προγράμματος διαφέρει απο άτομο σε άτομο. Ωστόσο κατά μέσο όρο η διάρκεια του βασικού προγράμματος είναι περίπου 6 με 7 μήνες και του προγράμματος υποτροπής 3 με 4 μήνες.

Όταν κάποιος ολοκληρώσει το βασικό πρόγραμμα θα έχει αποκτήσει τα κατάλληλα εφόδια για την μεταβαση σε μια νέα ζωή με δημιουργικούς στόχους, οικονομική ανεξαρτησία, επαγγελματική αποκατάσταση, και αληθινές ανθρώπινες σχέσεις. Σε αυτό το νέο ξεκίνημα η βοήθεια του προγράμματός μας θα παρέχεται δωρεάν, οποτεδήποτε και για όσο χρειαστεί.

Προτεραιότητα μας αποτελεί η ΑΜΕΣΗ ένταξη του ατόμου στο πρόγραμμα. Ωστόσο βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη κενών θέσεων σε συνάρτηση με την συνολική κατάσταση υγείας του ατόμου.

Οποιοσδήποτε ενήλικας μπορεί και αξίζει να προσπαθήσει για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις.

Όχι, δεν είναι απαραίτητο. Μπορείς ακόμη και τώρα να έρθεις σε επικοινωνία μαζί μας κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για μία νέα αρχή.

Η υποτροπή δυστυχώς συμβαίνει συχνά στην πορεία της ανάρρωσης. Βασικό είναι να μην εγκαταλείψεις την προσπάθεια και ελπίδα για ανάκαμψη. Αξίζει να ζητήσεις άμεσα βοήθεια προκειμένου να βρούμε τις αιτίες της υποτροπής σου και να επανέλθεις.

Ο εθισμός έχει καταστρεπτικές συνέπειες και συνήθως επηρεάζει όλη την οικογένεια.

Η συμμετοχή των μελών της οικογένειας είναι συχνά καθοριστική για την ανάρρωση ενός εξαρτημένου ατόμου. Το κέντρο μας προσφέρει ειδικά προγράμματα για την ενημέρωση και υποστήριξη των μελών της οικογένειας του εξαρτημένου ατόμου που είτε μετέχει στο πρόγραμμα μας είτε δεν έχει ενταχθεί ακόμα σε αυτό.

Αν θέλεις να βοηθήσεις ουσιαστικά έναν δικό σου άνθρωπο που κάνει χρήση, ίσως χρειάζεται εσύ ο ίδιος πρώτα να ζητήσεις βοήθεια, είναι αυτό που συχνά λέγεται πως «η αγάπη δεν είναι αρκετή», χρειάζεται, επιπλέον, να λάβεις την κατάλληλη πληροφόρηση και καθοδήγηση, ούτως ώστε να καταφέρεις να διαχειριστείς σωστά το πρόβλημα αυτό. Επίσης, συζητώντας τις απορίες, τους προβληματισμούς, τις σκέψεις και τα συναισθήματα θα μπορείς να βρίσκεις πιο κατάλληλες λύσεις στα θέματα που σε απασχολούν και σε σχέση με το άτομο που κάνει χρήση.

Βασική πολιτική του προγράμματος μας είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων του ατόμου και της οικογένειας του. Όλες οι πληροφορίες που παρέχει κάποιος είναι απόρρητες και η χρήση τους αφορά αποκλειστικά και μόνο στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση της θεραπευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης του. Δεν δίνονται προσωπικές πληροφορίες σε κανέναν χωρίς την συγκατάθεση του ιδίου.

Το πρόγραμμά μας βασίζεται και στην προσφορά βοήθειας. Οι άνθρωποι που είναι ευαισθητοποιημένοι στον τομέα αυτό μπορούν να συμμετέχουν εθελοντικά ερχόμενοι σε επικοινωνία μαζί μας.