Share this post

Ο εθισμός στον τζόγο ή αλλιώς η παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παίγνια, είναι η ανεξέλεγκτη, καταναγκαστική και παρορμητική επιθυμία ενός ατόμου να συνεχίσει να «ποντάρει» σε κάθε είδους τυχερά παιχνίδια, παρά τις επιπτώσεις που επιφέρει ο εθισμός αυτός σε όλους τους τομείς της ζωής του και κυρίως στις οικογενειακές, κοινωνικές σχέσεις, στην οικονομική κατάσταση, στην προσωπική ζωή και στη φυσική ή/και ψυχική του υγεία. Ο εθισμός στον τζόγο αποτελεί μια από τις εξαρτήσεις σε συμπεριφορές, όπως λ.χ. είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο και στην συνεχόμενη αγορά προϊόντων. Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών των συμπεριφορών είναι ότι δεν μεσολαβεί η πρόσληψη κάποιας ουσίας καθώς το «ευφορικό» που αναζητά ο εξαρτημένος, προέρχεται από ουσίες που παράγει το ίδιο το σώμα και ο εγκέφαλός του. Ο αριθμός των τυχερών παιχνιδιών που αυξάνεται συνεχώς, η ολοένα και πιο έντονη προβολή τους, η συντόμευση του χρόνου ανάμεσα στο ποντάρισμα και στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων, δημιουργεί μια αίσθηση πως βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στην επιτυχία. Το γεγονός αυτό, έχει επηρεάσει και τη στάση της κοινωνίας απέναντι στον τζόγο σύμφωνα με την οποία είναι σε μεγάλο βαθμό αποδεκτό να «τζογάρει» κάποιος.

Ορισμένα βασικά συμπτώματα του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια είναι τα εξής: αλλεπάλληλα δάνεια, υπερφορτωμένες πιστωτικές κάρτες, ακάλυπτοι λογαριασμοί, πολύωρα ή αδικαιολόγητα διαστήματα απουσίας που οδηγούν σε ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις στη δουλειά, στο σχολείο ή στο σπίτι, απομόνωση, δυσφορία και θυμός αν κάτι εμποδίσει τον τζόγο. Επίσης, το άτομο αισθάνεται την ανάγκη να είναι μυστικοπαθής σχετικά με το παίξιμό του (π.χ. λέει ψέματα για το ποσό που ποντάρει), νιώθει χαρά και ανακούφιση σε περίπτωση κέρδους και αντίστοιχα αισθάνεται τεράστια θλίψη και εκνευρισμό όταν χάνει.

Σε σχέση με τα αίτια, συνήθως τα άτομα αυτά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και ο τζόγος τους προσφέρει μία αίσθηση υπεροχής, επάρκειας και κάλυψης του «συναισθηματικού κενού». Ακόμη, σημαντικό ρόλο παίζει η ευκολία πρόσβασης και η σημερινή στάση της κοινωνίας απέναντι στα τυχερά παιχνίδια. Είναι αρκετά σύνηθες να είναι και οι γονείς εθισμένοι στον τζόγο και έτσι η ύπαρξη ανάλογης ατμόσφαιρας στην οικογένεια να αποτελεί προβλεπτικό παράγοντα για τον εθισμό άλλων μελών της. Όσον αφορά την στάση της οικογένειας, οφείλει να μη διευκολύνει με κανέναν τρόπο τον εθισμένο να έχει πρόσβαση, τουλάχιστον, σε χρήματα που δεν του ανήκουν, να μην καλύπτει η οικογένεια τις εκκρεμότητες και τις συνέπειες που προκαλεί ο εθισμένος από τον τζόγο, καθώς και να θέτει συγκεκριμένους κανόνες και όρια. Η συμμετοχή των συγγενικών προσώπων στη θεραπεία για την απεξάρτηση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και θα ήταν καλό να απευθυνθούν σε ειδικούς ώστε να πάρουν συμβουλές για το πώς να διαχειρίζονται καταστάσεις σχετικές με τον τζόγο.

Σχετικά άρθρα

Ιούλιος 9, 2018

Διαδίκτυο

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο είναι μια σχετικά νέα μορφή...

Ιούλιος 9, 2018

Αλκοόλ

Ο αλκοολισμός είναι μια χρόνια και εξελικτική...

Ιούλιος 9, 2018

Ναρκωτικά

Τα ναρκωτικά είναι ουσίες, χημικές ή φυσικές, που...